2017. május 3., szerda


TÁMOGATÁS / Árvalányhaj művésztanya

Egy álom kezdete
Az Első Magyarországi Őstörténeti Kép- és Látványtár (KURGÁN) megalakítása, amely Magyarország és a Szentendrei-sziget első szabadon látogatható magánmúzeuma.

Három célkitűzésünk: 

1. Az Árvalányhaj művésztanya alapítói létre kívánják hozni Magyarország első őstörténeti vizuális közgyűjteményét, amely tematikusan és ismeretterjesztő szándékkal feltárja, értékeli, rendszerezi, majd újra megalkotja a lovas-nomád, vagyis a szkíta/hun/avar/magyar őshagyomány jelképrendszerének eredetmítoszait. Az ősi jelképrendszerek bemutatása által elősegítik az elveszettnek hitt népi őshagyományok mai megjelenítését és megismerhetőségét. Lehetőségeikhez képest bemutatják a világ egy-gyökerű, ám mégis szerteágazó és többrétegű ősi jel-kép rendszereit (képeit, tárgyait és szobrait), vagyis vállalkoznak arra, hogy a magyar ősiség mellett bemutassák a szibériai (altáji), az afrikai, az ázsiai, az indiai, a latin-amerikai és az óceániai ősi hagyatékok egymásba fonódó vizuális értékeit is.

2. Az Árvalányhaj művésztanya alapítói működtetni kívánják Magyarország első ősművészettel és ősműveltséggel (primitive art, rock art) és tájművészettel (land art) foglalkozó művésztelepét, ahol tematikus kurzusok során a meghívott hazai és nemzetközi vendégművészek bevonásával találkozókat, tanfolyamokat, konferenciákat és kiállításokat rendeznek. A művésztanya kiállítóhelységeiben és szabadtéri területein állandó jelleggel látogatható képtárat és látványos szoborparkot alakítanak ki. A vendégművészek fogadására további kiállító,- alkotó- és szálláshelyeket hoznak létre. Közösen megépítik az ősműveltség és őshagyomány első magyarországi szentélyét, ahol látványos keretek között bemutatják az emberiség népi kultúráinak csodálatosan egymásra utaló kölcsönhatását és közös ősforrását.

3. Az Árvalányhaj művésztanya alapítói vállalják, hogy közös munkásságukkal és a társművészetek bevonásával folyamatosan ápolják és népszerűsítik az emberiség egyetemes ősmúltjának még fellelhető kulturális kincseit. Látványos ismeretterjesztő munkákat készítenek az egyéni és csoportos látogatók számára, különös figyelmet fordítva az iskolai oktatást kiegészítő kulturális tananyagokra. Beszélgetéseket, bemutatókat, szakmai összejöveteleket és kulturális kirándulásokat szerveznek az ősműveltség témaköreiben és helyszíneire. Munkásságukkal folyamatosan feltárják az elfeledett őshagyományt, amely minden későbbi néphagyomány alapja. Legjobb tudásuk szerint fejlesztik és ápolják a nemzetközi kapcsolatokat, elősegítik művek és művészek utaztatását és találkozását. Elősegítik a magyar népi gyökerű ősművészet világméretű bemutatását, a magyar ős – jel – kép – betű - mítosz világának minél szélesebb körben való kiteljesedését és nemzetközi elismertségét. 

Az őstörténeti látványtár alapítóinak távlati célja az, hogy munkásságukkal előmozdítsák, eszmeiségében megerősítsék és ezáltal egyetértően támogassák a majdan létrejövendő Magyar Őstörténeti Intézet megalakulását és működését. Hiszünk benne, hogy a magyar őshagyomány fellobbanó lángjánál a haza is fényre derül!

KÉRJÜK TÁMOGASSA ADOMÁNYAIVAL AZ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ŐSTÖRTÉNETI KÉP- ÉS LÁTVÁNYTÁR (KURGÁN) MEGALAKÍTÁSÁT ÉS MŰKÖDÉSÉT!
Számlaszám: OTP BANK SZENTENDRE 11773425-73510718-00000000 / Molnárné Kárpáti Klára 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése