2017. május 3., szerda

RÓLUNK / Árvalányhaj művésztanya 

A Surányi birtok rövid története:
A Szentendrei-szigeten lévő, Pócsmegyer községhez tartozó surányi szőlőhegyen lévő gazdasági majort és pincészetet még a XIX. század közepén építtette Pollack Mihály építész tervei alapján közeli jó barátja, a Nyugat írónemzedékének fiatal tagja, Surányi Miklós gróf. A kiegyezés idején az itteni pincészetből kiváló palackozott vörösborokat szállítottak vitorlás hajókkal a távoli Amerikába.  A század végén a Buday család tulajdonába kerül a virágzó földbirtok, akik a ma is látható eklektikus stílusú villaépületet emelték a sziget legnagyobb pincéje fölé. A háborút követő hányattatások és kisajátítások a területet és az épületet sem kímélték. Többszörös tulajdonosváltást követően, 2003 tavaszán Molnár Tamás képzőművész/író - az egykori Inconnu művészcsoport tagja-, és felesége Kárpáti Klára megvásárolja az elhagyatott, romos ingatlant. 2005 telén végleg beköltöznek az árválkodó épületbe, majd évekig tartó megfeszített munkával önerőből felújítják az elhanyagolt ingatlant. Az építészeti átalakításokat és rekonstrukciókat követően, 2007 májusában megnyitják a látogatók előtt a kulturális eseményeknek helyet és teret adó Árvalányhaj művésztanyát. (Cím: 2017 Pócsmegyer, Labdarózsa u 4.) A részben megszépült épületegyüttes a Szentendrei-sziget egyik elterjedt őshonos növényéről, a védett árvalányhajról kapta nevét.

Az Árvalányhaj művésztanya rövid története:
A népművelő, tanító, könyvtáros és képzőművész végzettséggel rendelkező tulajdonosok havi rendszerességgel tartanak közösségépítő kulturális és művészeti eseményeket az eldugott, romantikus birtokon. Néha több mint százan szoronganak a régi, hangulatos tanya gyertyafényes udvarán. A hagyományőrző „Tanya-csárda” mellett a „Pince Galéria” és a „Lovarda Terem” várja a kultúra iránt érdeklődő vendégeket.

Az elmúlt években a két nagyméretű kiállítóhelységben bemutatta műveit többek között Aladics Antal festőművész, Bereznai Péter grafikusművész, Kricsfalussy Valéria és Losonczi Lilla szentendrei festőművészek. Kiállít még Kerékgyártó István erdélyi születésű festőművész, Krisztiáni Sándor szobrászművész, Mohai Péter fotóművész, Nyakas Attila festőművész, Pirók József akvarellista, Pirók Zsuzsanna ólomüveg készítő művész. Bemutatja alkotásait Plósz Béla fotográfus, Smonjala ezoterikus festőművész, Szántó Sándor és Tünde tűzzománc készítő művészek, Szolgai István grafikus, Szigeti Imre budapesti és Tolnay Tibor nagyváradi festőművészek.

Zeneművészek közül többször fellépett és hangversenyt adott Dinnyés József dalmondó, Csepregi Éva énekesnő, Kiss Gy. László tárogatóművész és együttese, Pelva Gábor blues gitáros, a Tűzmadár sámándob együttes, Vörösvári Márton és Ibolya hegedű és cselló művészek, valamint Waczlavik László regős és tangóharmonikás.

Irodalmi és közéleti előadók közül itt járt Bogár László közgazdász, Bucz Hunor, a Térszínház rendezője, Erdei József versmondó, H. Bodó József író és színtársulata, Kiss Dénes költő, dr. Kiszely István antropológus, Koltay Gábor filmrendező, Kubínyi Tamás író-újságíró, Losonczi Miklós esztéta, Lovas István újságíró, Medvigy Endre irodalomtörténész, Menyhért L. László művészettörténész, Szabó András vers- és prózamondó, Szelényi Károly fotóművész és Woth Imre a Koronaőrség parancsnoka, akik a Szentkorona másolatának kiállítása kapcsán tartottak emlékezetes bemutatót.

A művésztanya alapítói által folytatott kulturális misszió során, évről-évre hagyományőrző, ismeretterjesztő és kézműves gyermektáborokat és Kárpát-medencei csoportos kirándulásokat szervezünk. A művésztanya egyre gyarapodó baráti közösségével évek alatt bejártuk Erdély, a Felvidék és Kárpátalja magyarok lakta területeit. Rendszeresen adományokat gyűjtöttünk és vittünk Böjte Csaba dévai szeretetotthonába és Gergely atya (Tiszti) csíksomlyói Árvácskáinak. Kiváló kapcsolatot ápolunk Haas Sándorral, a szentegyházi gyermekkórus vezetőjével és az énekkar tagjaival. Vincze-Kecskés István és Deáki István vendégeiként, rendszeres látogatói vagyunk a kalotaszegi és a gyimesi csángó magyar falvaknak. Évente több kulturális eseményt, tematikus színházi- és bortúrát szervezünk szerte az országban.

2013 tavaszán a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült Molnár Tamás képzőművész Sámánrajzok (magyar őstörténet képekben) című vándorkiállításának anyaga. A harminc darab nagyméretű táblakép bejárja az ország kiállítótermeit, majd 2014 tavaszán - a Sámán-mandalák képeivel együtt-, végleg az Árvalányhaj művésztanyára került, ahol a művész kialakította az Első Magyarországi Őstörténeti Kép- és Látványtár (KURGÁN) vizuális anyagát, amely a Szentendrei-sziget első szabadon látogatható magán múzeuma.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése